Apoteket Lejonet – Juni-Augusti 2019

Vid Nya stadens torg finns än idag ett apotek, Kronan. Tidigare låg här apoteket Lejonet, Lidköpings klassiska apotek, som flyttat runt torget på olika adresser. Från kvarteret Midgård, vid torgets östra sida, till Orion på södra sidan och sist till kvarteret Freja i väster.

Sedvänjan att döpa apotek efter djur, verkliga eller mytologiska, har sina rötter i 1600-talet. Lidköpings lejon är alls inte unikt. Det första i sitt slag startade i Stockholm. Andra namn är Svanen och Enhörningen.

  • Vänermuseet fick skyltlejonet som gåva av Kronan efter att de hade övertagit lokalerna. En ihålig träkropp, klädd med gips och förgyllning.

Om man pratar apotek i Lidköping går det inte att komma runt Olof Mathias Kylander (1787-1868). Född i Vadstena och apotekare i Lidköping från 1820-talet till sin död. Han förknippas lika mycket med odling och Stadsträdgården. Det var delvis hans köksträdgård som blev stadens stora park.

Kylander lade dessutom, genom donationer, grunden till både folkskolan i Stadsträdgården och den första delen av sjukhuset. Han var också huvudstiftare i Sparbanken.

Lars Göran Nilsson

Publicerat av Evelina Thyne