Traversflöjt från tidigt 1800-tal

Jag som har valt ut månadens föremål för september heter Evelina Thyne och jobbar i Vänermuseets reception. Att det blev just en traversflöjt kommer sig av att jag är utbildad flöjtpedagog och har spelat flöjt sedan jag var tio år gammal.

Att ge en enda person äran till att ha uppfunnit den första flöjten går inte. Det är snarare så att den har upptäckts av många olika människor runt om i hela världen flera gånger. En flöjt går att tillverka av så enkla saker som pinnar och vasstrån, vilket gör att den är enkel att ”uppfinna”. Historiskt sett har den varit en del av det vardagliga livet i alla delar av världen. Det verkar nästan som att flöjten ”bara fanns”.

Att spela flöjter som hålls på tvären tros däremot vara ett senare påfund. Begreppet traversflöjt används för de tidigaste varianterna av det vi idag kallar tvärflöjt. I Europa hade traversflöjten sin stora frammarsch bland instrumenten under wienklassicismen (cirka 1750–1820). Det gjordes många tekniska förbättringar av instrumentet under den här tiden. Samtidigt fanns det flera mycket skickliga musiker som behärskade den svårspelade traversflöjten, vilket gjorde att kompositörerna skrev mer och mer komplicerad musik för flöjten. De här sakerna tillsammans gjorde att traversflöjten gick om blockflöjten i popularitet och fick en given plats i orkestrarna.

Johann Georg Tromlitz var en man som ihärdigt försökte hitta nya förbättringar för traversflöjten under 1700-talets andra hälft. Han insåg att klaffarna och hålens placeringar hade placerats lite väl slumpartat, ibland var ett finger tvunget att trycka ner en klaff och täcka ett hål samtidigt. Det var endast mycket skickliga musiker som kunde behärska instrumentet och samtidigt intonera bra. Efter Tromlitz död 1805 lämnade han efter sig en åttaklaffig flöjt med de traditionella sex hålen, den kunde spelas i alla tonarter och hade en mycket lättare fingersättning. Likt den flöjt vi på Vänermuseet har i våra samlingar.

Traversflöjterna tillverkades från början i trä och det var först under 1900-talet som tillverkningen i metall tog fart på riktigt. Idag är de flesta tvärflöjter tillverkade i metaller så som silver, guld eller platina. Skolflöjter däremot är gjorda av enklare metaller med en silverplätering.

Den som vill se vår flöjt i verkligheten kan bege sig till Vänermuseet, där den visas i montern Månadens föremål, i museets reception under september månad, tillsammans med ett par andra föremål och bilder.

Du kan också besöka vår databas Carlotta. Klicka på Sök i samlingarna. Skriv in inventarienumret 005212 i frisöksrutan, eller skriv ordet tvärflöjt, så kan du se foton och läsa mer om den. Klicka sedan vidare på 534 Musikinstrument och du får träff på mer än 100 musikinstrument, som vi har i våra samlingar.

Evelina Thyne, receptionist på Vänermuseet

Bildtext: Traversflöjt i fyra delar, tillverkad av ebenholtz med mellanringar av elfenben. Flöjten har åtta klaffar och är tillverkad av instrumentmakaren P.A. Carlson i Karlskrona, troligtvis under tidigt 1800-tal. Tyvärr vet vi inget om vem som har ägt den och/eller spelat på den, inte heller vem som donerade den till museet. Foto: Robert Bernhoft/Vänermuseet.