Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Invigning av utställningen Värdefulla vatten

13 juli kl. 14:00

Värdefulla vatten är en utomhusutställ­ning på Torgbron vid Nya stadens torg, som berättar om våra fantastiska sjöar, åar och våt­marker. Miljöer som vi alla är beroende av men som vi oftast inte reflekterar över.

Vernissage med Johan Hammar 13/7 kl 14. På plats finns också Vänermuseets mobila utställning Hållplats Vänern, och Bröderna Sarkissian med vattenexperiment.

Sedan följer ett föredrag där Johan Hammar genom ord, bild, film, och VR-set berättar om sitt engagerande sötvattensprojekt, som tagit honom runt hela Sverige. Vad driver honom att sitta i forsande iskallt vatten i flera timmar? Kl 14.30 i Röda kvarn.

Visste du att endast 2,5 procent av jordens vatten är sötvatten? Sötvattnet är samtidigt vårt viktigaste livsmedel, livsmiljö för hela 5 000 olika arter och själva livsnerven i vårt samhälle. Oftast tänker vi inte på ekosystem som är förutsättningen för ett rent, friskt vatten – och hur viktigt det är att vi är rädda om dem.

Tillsammans med Årets naturfotograf Johan Hammar har vi tagit fram en utställning om våra värdefulla vatten, här i Lidköping med lite extra fokus på Vänern.

I två år har Johan rest runt i Sverige för att dokumentera våra sötvattensmiljöer och några av de spännande arter som lever där.

Utomhusutställningen består av fotografier och texter med målet att fascinera, väcka nyfikenhet och inspirera till upptäckter i sjöar, åar och älvar. Genom att scanna QR-koder kan du dessutom se filmer, höra ljud och få mer information.

 

Värdefulla vatten står vid Torgbron intill Nya staden torg 13/7 – 7/8, och är en av tre utställningar om vatten som Vänermuseet håller under sommaren.

 FAKTA OMJOHAN HAMMAR

Biologen som blev fotograf och filmare. Efter 15 år som specialist på sötvatten arbetar han sedan 2013 som fotograf och filmare på heltid. 2019 utsåg Naturvårdsverket honom till Årets naturfotograf. Hans bilder och filmer publiceras och visas både i Sverige och utomlands.

Detaljer

Datum:
13 juli
Tid:
14:00

Arrangör

Vänermuseet

Plats

Torgbron, Lidköping
Nya stadens torg 1
Lidköping, 531 16 Sverige
+ Google Map
Telefon:
0510770095
Webbplats:
vanermuseet.se