Ett kaffefat från havsbotten 

År 2008 var jag för första gången i Sverige och jobbade då som student på Sven Lovén Centre for Marine Infrastructure (SLMI) i Fiskebäckskil. SLMI är ett forskningsinstitut för havet i Göteborgs universitets regi. Under flera tillfällen var jag ute med R/v Skagerak för att ta sedimentprover i och utanför Gullmarsfjorden. Skagerak är universitetets största forskningsfartyg och har nu efter 45 år gått i pension. Vi var ute och tog prover i Gåsöfjorden utanför Stockevik en dag i maj.  Vi använde oss av en slags bottentrål, ett redskap för att fånga olika kräftdjur och kammusslor på 15 till 40 meters djup.

Efter några omgångar tog vi upp trålen och hittade då bland alla musslor och krabbor flera Rörstrandstallrikar. Denna i montern var den enda som inte hade gått sönder och den fick jag ta hem som minne.

Kaptenen på Skagerak berättade för mig att det inte var ovanligt att de fiskade upp gammalt porslin kring Gullmarsfjorden. Troligtvis kommer porslinet från ett förlist fartyg.

2011 valde jag att emigrera från Holland till Sverige för att plugga och bosätta mig i landet. Nu många år senare jobbar jag på Vänermuseet som biolog. Efter ett snabbt besök på Rörstrands museum i Lidköping visar det sig att kaffefatet i flintgods troligtvis är från omkring 1930-talet. Den asiatiska dekoren på fatet är i koppartryck och färgen är koboltblå. Nu har Rörstrands kaffefat kommit hem igen.

Daan van der Blom

Museibiolog

I Vänermuseets databas Carlotta finns det många spännande föremål och bilder från Rörstrands rika historia i Lidköping och Sverige. www.vanermuseet.se/om-museet/samlingar/

Publicerat av Evelina Thyne