Vänermuseet kan bli Årets museum 2020

Vänermuseet i Lidköping, Sörmlands museum i Nyköping och Judiska museet i Stockholm är nominerade till utmärkelsen Årets museum. Sveriges Museer och Svenska ICOM (International Council of Museums) står bakom det prestigefyllda priset som delas ut i Visby i april.

– Med Årets museum vill vi uppmärksamma museer som är nyskapande, som har ett stort genomslag hos publiken och som bidrar till bilden av de svenska museerna som angelägna och självständiga, säger Patrik Steorn, juryordförande Årets museum, samt ledamot i Sveriges Museers styrelse. Alla har kunnat föreslå sitt favoritmuseum till juryn som består av representanter från Sveriges Museer, Svenska ICOM och övriga kultursektorn. Bland de föreslagna kandidaterna har juryn nominerat tre finalister som man nu kommer att besöka för att få bättre inblick i deras respektive verksamheter.

Juryn granskar museernas förmåga att bedriva kreativ och nytänkande verksamhet. Museets genomslag hos publiken och mervärdet för museisektorn har också stor betydelse för bedömningarna.

– De nominerade museerna är goda exempel på hur metodutveckling ser ut i praktiken. I sitt arbete väcker de nyfikenhet och engagemang både hos publik och kollegor, säger Pontus Forslund som är ledamot i styrelsen för svenska ICOM. Vinnaren av Årets museum 2020 tillkännages under museernas Vårmöte i Visby den 27 april. Vandringspriset, som består av en glasskulptur designad av Bertil Vallien samt ett diplom, delas ut av kulturminister Amanda Lind.
Förra året utsågs Skissernas Museum i Lund till Årets museum 2019.

Besök gärna www.sverigesmuseer.se och läs mer om
Sveriges Museer som bildades 2004 och som tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Med drygt 225 medlemmar representerar de stora delar av Museisverige