Beredskap i Lidköpings kommun - Måltid och lokalvård övar på krismat

I en värld där beredskap blir allt viktigare, har Måltid och lokalvård i Lidköpings kommun genomfört en krisövning med fokus på matlagningsberedskap vid strömavbrott.

I Lidköpings kommun tillagas en imponerande mängd måltider varje dag, närmare bestämt tiotusen portioner i fyrtiofem kök runt om i kommunen. Vad gör man då om strömmen plötsligt går och barn, elever och äldre inom ett par timmar ska serveras ett mål mat?

Med detta i åtanke har Måltid och lokalvård från Sektor service genomfört en första krisövning med scenariot strömavbrott. Den krismåltid som personalen har tagit fram är baserad på produkter som alltid ska finnas "hemma" och som enkelt kan tillagas utan el och vatten, oavsett om man befinner sig på en förskola, ett äldreboende eller en skola.

Elbristen drev på arbetet med krismåltidsstandard

Planeringen med en krismåltidsstandard drog igång på riktigt under hösten 2022 när elbristen blev allt mer aktuell. Alla verksamheter fick i uppdrag att se över sin elanvändning och det pratades om att man i värsta fall skulle få stänga av elen tillfälligt på vissa platser. Det var i samband med detta som arbetet sattes igång för att vi skulle vara väl förberedda. Tidigare fanns en tanke men nu blev det gemensamt dokumenterat, beslutat och kommunicerat berättar Andreas Ek, enhetschef på Måltid och lokalvård.

Att en verksamhet blir utan el hör inte till vanligheterna men att personalen då vet vad man ska servera är en trygghet. Eftersom krismåltiden är lätt att tillaga kan den också användas vid akut personalbrist i köken.

En maträtt som många uppskattar

Vi ville att det skulle vara en rätt som många av våra matgäster uppskattar. Den ska också funka i alla verksamheter så att alla får nåt i magen säger Andreas Ek.

Krismåltiden består av en kycklingwrap med couscous, tomatsalsa och de grönsaker som köket har hemma för dagen. Rätten kan också kompletteras med en kall sås om produkterna i kylen inte stigit i temperatur på grund av strömavbrottet. Couscousen tillagas enkelt genom blötläggning i vatten. I äldreomsorgen kanske man inte gör en wrap utan mer en sallad av de ingredienserna.

Rätten kommer planeras in på menyn framöver och kallas krismåltid så personalen får träna på det i vardagen.

Det är nästa steg, att öva, det gör att både de som arbetar i köket och våra matgäster blir trygga när det väl händer avslutar Andreas Ek.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: kommunstyrelsensverksamheter@lidkoping.se