Vraksafari

Under mer än 10 000 år har Vänern formats, förändrats och framförallt fyllt världen med liv. Med sin yta och strategiska läge har sjön varit en knutpunkt för transporter och sjöfarten har funnits i Vänern åtminstone sedan vikingatiden. Hittills har närmare 700 vrak lokaliserats. Vissa tror att det kan finnas drygt 20 000 vrak från förlista och övergivna skepp.

Ett vrak på Vänerns botten

Vill du upptäcka förlista och övergivna skepp?

Vänermuseet har i samarbete med Destination Läckö-Kinnekulle AB tagit fram en guidad vraktur. Längs turen som görs via kajak, båt eller kanot möts du av övergivna och förlista skepp med en spännande historia.

Roland Peterson, marinarkeolog på Vänermuseet, gjorde på 1990-talet en omfattande kartläggning av vrak som finns i Vänern. Han upptäckte många historier kring dessa och fann även helt nya, tidigare okända, vrak.

– De allra flesta vilar tryggt på sjöns botten bortom nyfikna blickar från oss människor, men ett antal kan man se från ytan, säger han.

I vrakturen lyfts 20 platser och berättelser fram och en av dom handlar om Navens fyr och om fyrvaktarhustrun Mathilda som blev ensam med 13 barn och ytterligare ett barn på väg när hennes man, fyrvaktaren Carl Fredrik, drunknade. Den stora familjen bodde kvar i den lilla fyrvaktsstugan med endast ett rum och arbetet med att vakta fyren fördes vidare i släktled ändra fram till början av 2000-talet.

Längs vrakturen stöter du på flera vrak som är synliga både ovan och under vattenytan. Ett av dom är den 16 meter långa slupen Lycke som byggdes 1881 och hade flera olika ägare fram tills att hon sänktes 1923.

När vädret inte tillät skeppen att ge sig ut på sjön ankrade de i ”Säteriet”. Här fanns plats för 12-16 fartyg och det var nära till den beryktade krogen Pirum. Vid Säteriet kan man fortfarande se så kallade moringar, ringar förankrade i berget att fästa skeppen i, längs vattenkanten. Till sjökrogen Pirum kom sjömän för att stilla sin törst såväl som andra begär. Verksamheten här hade sina glansdagar under 1840-1850-talet men några år efter att krogägaren hittats dränkt 1862 beordrade prosten Broman att krogen skulle stängas.

Vraksafari Agnes 2Vraksafari bojVraksafari från luften

Ladda ner Destination Läckö- Kinnekulles app och åk på vraktur!