Laddar Evenemang

« Alla Evenemang

  • Detta evenemang har redan ägt rum.

Nyfiken på – om Kinnekulles turismhistoria

3 december, 2015 kl. 18:00 - 20:00

Föredrag av Anna Lokrantz, som tillsammans med maken Anders Lokrantz, nyligen givit ut boken “Lustresande och bärsöndagar – när turisterna kom till Kinnekulle”.

Turisterna, de lustresande, började ta sig till Kinnekulle i större skala under sent 1800-tal. I händelsernas centrum låg Råbäcks egendom, där Carl Klingspor gjorde en betydande pionjärinsats för organiserandet av turismen. På kort tid byggde han upp turisthotell, utsiktstorn, startade ångbåtslinjer och ledde utbyggnaden av järnvägen. Det här var också tiden för de legendariska bärsöndagarna – en slags skördefest kring sötkörsbären som pågick under tre augustisöndagar i rad. Då lockades besökare från när och fjärran till Kinnekulle för festligheter.

När turisternas resvanor ändrades vid mitten av 1900-talet, blev de gamla turistanläggningarna omoderna och började att förfalla. Bärsöndagarna upphörde. Turisthotellet revs och utsiktstornet brann ned inom loppet av fyra veckor.

Idag är turism åter en aktuell fråga på det natur- och kulturrika Kinnekulle. Kanske finns det platser på Kinnekulle som alltid är av intresse?

Anna Lokrantz arbetar som bebyggelseantikvarie och Anders Lokrantz som landskapsarkitekt.

 

Detaljer

Datum:
3 december, 2015
Tid:
18:00 - 20:00