Stålhane i stán

Rörstrand museum producerar och skräddarsyr utställningen som visades på Läckö till Vänermuseet.
Mellan den 7 juni och 22 augusti finns “Stålhane i stán” på Vänermuseet!
Väl mött!

Carl-Harry Stålhane var en entusiast, en hårt arbetande konstnär och en upptäcktsresande i keramik. Han ville experimentera, utforska, och gjorde också just det – han experimenterade med mineraler som grävdes fram ur leror och jordar i trakten runt Lidköping och Kinnekulle för att få fram spännande glasyrer och färgskiftningar. Han är känd för sina formsköna, slanka vaser och för sina miniatyrer. Han formgav också servismodeller och dekorer, bruksgods, konstgods och unika skulpturer.

Carl-Harry Stålhane föddes i Mariestad 1920 och kom till Rörstrandsfabriken i Lidköping redan som 18-åring, 1939, där han fick anställning på Konstavdelningen. Han blev tidigt medhjälpare och assistent till konstnären Isaac Grünewald, som gästspelade på Rörstrand 1942, och fick senare studera för denne i Stockholm. Det Stålhane lärde sig under denna tid följde honom hela livet och förblev en inspirationskälla för honom.

Stålhane blev med tiden konstnärlig ledare på Rörstrand och designchef för porslinssektionen, men också lärare och inspiratör för många blivande konstnärer och keramiker. 1973 bröt han sig loss och startade egen keramikateljé tillsammans med sin drejare sedan ett antal år tillbaka, Kent Ericsson. Det utmynnade i PKI-skolan, Porslins- och Keramikindustriskolan, föregångare till dagens Formakademin.

Denna utställning visar föremål och foton och fokuserar på Stålhanes tid på Rörstrand.