Basutställningar

I år firar Lidköping 575. Samtidigt fyller Vänermuseet 25 år. Detta firas med en ny basutställning, Berättelser från Lidköping. Genom folkets berättelser skildras livet i staden med omgivningar genom århundradena. 600 föremål har plockats fram ur museets samlingar. Tillsammans med bildspel, filmer, ljudinspelningar och illustrationer bjuds besökarna på en resa i tiden, på glimtar av tider långt före vår egen. “Berättelser från Lidköping”  invigdes 19 juni under jubileumsåret 2021.

I museet kan du också alltid lära om hur sjön bildades och om områdets världsunika platåberg. Hur har landskapet gynnat och präglats av de människor som levt här?
Möt fiskare, sjöfolk, bönder och stadsbor. Se Vänerns skepp och lär om sjöfarten, fisket, lantbruket och vatten i vår vardag. Se bilder och föremål från förr, lyssna på berättelser och pröva museets interaktiva utställningar. För våra minsta besökare finns små prång och tunnlar att krypa i.
I akvarierna finns många av Vänerns fiskar och Europas största gädda för visning. Det stora akvariet på ca 20 kubik är designat av Mikael Odell, som bl.a. står bakom akvarierna på Universeum i Göteborg.