SHELTER

21/1-14/5 2023

Just nu är 70,8 miljoner på flykt undan konflikter och naturkatastrofer i världen. Av dessa är 30 miljoner barn. I SHELTER får du följa med till tre världsdelar där familjer tagit sin tillflykt till i mer eller mindre permanenta nödbostäder i läger som successivt har bildat nya samhällen. I utställningen visas ett fysiskt nödboende och berättas om tre platser som konstnären och dokumentärfilmaren Jesper Wachtmeister besökt med fotografen Kenneth Svedlund Ishii under 2018 och 2019 – Bidibidi i Uganda, Lombok i Indonesien och Za’atari i Jordanien.

För förbokade grupper finns möjligheten att uppleva situationen för de boende i flyktinglägren genom VR-glasögon. Med hjälp av Virtual Reality och 360-videoteknik hamnar du för en stund till exempel mitt bland barnen i ett klassrum eller hos en familj i deras hem av lera och halm, tältduk eller prefabricerad bostadsmodul där kvällsmaten just håller på lagas.

Det går att boka skolbesök för klasser på högstadiet och gymnasiet. Här läser du mer om upplägget kring skolbesöken samt bokning.