Slaveri finns – det gör också motståndet

9/4 – 6/6 2022

BLLF Swedens 30-åriga kamp mot slaveri genom utbildning!

Bonded Labour Liberation Front Sweden (BLLF Sweden) bildades 1991 för att informera om nutida slaveri och för att stödja organisationer i Pakistan, som där kämpade mot skuldslaveri genom utbildning. Föreningen fick sin bas i Lidköping, där det fanns en mycket aktiv u-landsförening med många engagerade lärare. Under 1990-talet anordnade därför Fredriksdalskolan flera resor till Pakistan med elever i årskurs 8. Även Iqbal Masih, pakistansk frihetskämpe och postum mottagare av World’s Children’s Prize for the Rights of the Child, gästade Lidköping. Mordet på honom i Pakistan 1995 upprörde elever, som samlades på Nya stadens torg i protest.

Youth Against Slavery (YAS) och Children Against Slavery (CAS) bildades och sedan 1995 firas Iqbaldagen i april. Men slaveriet finns även nära oss och BLLF Sweden har under senare tid också uppmärksammat det nutida slaveriet i Sverige. Elever från mediaprogrammet på De La Gardiegymnasiet kommer att bidra med information om detta i en avslutande del av utställningen.

Många har varit engagerade genom åren. Många har rest till Pakistan eller tagit emot pakistanska gäster och många ungdomar har blåst ballonger, spelat och sjungit på Nya stadens torg under Iqbaldagen. Vi vill skildra denna historia i utställningen Slaveri finns – det gör också motståndet, på Vänermuseet i Lidköping 9 april – 6 juni.

Lördag 9 april, kl 11.00 på Vänermuseet
Invigning av utställningen Slaveri finns – det gör också motståndet. I utställningen visas BLLF Swedens 30-åriga kamp mot slaveri genom utbildningsinsatser. Det blir invigningstal, guidad visning och mingel i utställningen.

Lördag 23 april, kl 14.30 på Vänermuseet
Föredrag med Liaqat Javed från Backwards’ Rehabilitation and Improvement Commission (BRIC) i Lahore, Pakistan. Liaqat berättar om det viktiga arbetet inom BRIC Pakistan. Organisationen arbetar mot skuldslaveri och barnarbete genom utbildning och driver bland annat grundskolor för barn.