Barn- och fritidsprogrammet

- för dig som är intresserad av ledarskap, pedagogik, fritid och hälsa

Välj Barn- och fritidsprogrammet om du…

 • gillar och vill arbeta med människor
 • vill utveckla ditt ledarskap
 • gillar att planera, genomföra och utvärdera aktiviteter
 • är intresserad av och vill lära dig mer om pedagogik och hur man möter människor
 • gillar hälsofrämjande arbete och träning
 • vill göra APL inom till exempel förskola, skola, gym, bad- och friskvårdsverksamheter

Två intressanta inriktningar

Bra att veta om Barn- och fritidsprogrammet

Under första året läser alla elever gemensamt och väljer inriktning till andra året på Barn- och fritidsprogrammet. Du väljer då mellan inriktningarna Pedagogiskt och socialt arbete och Fritid och hälsa.

Vi varvar teori med aktiviteter både på skolan och utanför skolan och du kommer att utveckla ditt ledarskap under dina tre år på gymnasiet. Tillsammans med andra elever kommer du att planera, genomföra och utvärdera aktiviteter som är kopplade till pedagogiska och/eller hälsofrämjande aktiviteter.

Vi finns på andra våningen i A-huset på De la Gardiegymnasiet

Efter dina tre år på Barn- och fritidsprogrammet är du förberedd för olika yrken där man möter människor. Antingen kan du direkt gå ut i jobb som exempelvis barnskötare eller pedagogisk resurs. Har du valt att läsa den grundläggande högskolebehörigheten är du förberedd för vidare studier på högskola/universitet. Flera av våra elever väljer att läsa vidare till exempelvis förskollärare, lärare, fritidsledare, socionom, personlig tränare eller polis.

Kurser på BF

Se vilka kurser vi läser på Barn- och fritidsprogrammet

Skugga på BF

Är du nyfiken på vad vi gör på Barn- och fritidsprogrammet? Då är du välkommen att skugga oss under 2-3 lektioner.

Så söker du till Barn- och fritidsprogrammet

Frågor eller funderingar

Har du frågor eller funderingar kontakta arbetslagsledare Anna Fogelqvist telefon 0709-58 38 49 eller 0510-77 09 00 eller prata med studie- och yrkesvägledaren på din skola.

Vad tycker våra elever


Tidigare elever på Barn- och fritidsprogrammet berättar

 • Filip Tranberg

  Elev i BF21B


  Det bästa med BF är gemenskapen över programmet och i klassen. BF passar mig eftersom jag gillar att göra massor av praktiska saker. Du som gillar ledarskap, planera och genomföra olika aktiviteter borde söka direkt. Ett tips till dig som vill gå BF är att ha kul och njuta av tiden.

 • Lisa Jahnstedt

  Tidigare elev som tog studenten 2023


  Att gå BF är det bästa beslutet jag tagit. Alla bidrar till en fin gemenskap och roliga minnen. Jag växte mycket både som person och ledare tack vare undervisningen, alla fantastiska lärare samt alla aktiviteter som vi planerade och genomförde. Idag jobbar jag som danslärare och fritidsledare för personer med funktionsnedsättning och inom en snar framtid börjar jag socionomutbildningen.