Vård- och omsorgsprogrammet

- ett smart val för framtiden

Bra att veta om Vård- och omsorgsprogrammet

 • Välj Vård- och omsorgsprogrammet om du vill ha ett stimulerande och omväxlande arbete där du möter människor i alla åldrar.
 • Du studerar människan utifrån olika synvinklar och läser bland annat anatomi- och fysiologi, omvårdnad och hälso- och sjukvård.
 • I utbildningen ingår 20 veckors praktik i olika verksamheter inom vård och omsorg.
 • Programmet passar dig som gillar att ta egna initiativ och använda din problemlösningsförmåga.
 • Alla elever på Vård- och omsorgsprogrammet garanteras sommarjobb inom Sektor social välfärd i Lidköpings kommun.
 • Många av våra elever läser vidare inom två år.
 • Vi är en del av Vård- & omsorgscollage Länk till annan webbplats. vilket innebär en kvalitetssäkrad utbildning som leder till jobb och gör dig attraktiv på arbetsmarknaden.

Din framtid

Efter avslutad utbildning kommer du vara eftertraktad på arbetsmarknaden. Din utbildning kan leda till arbete på sjukhus, vårdcentral, hemvård, arbete inom särskilda boendeformer, daglig verksamhet, personlig assistent eller arbete inom psykiatrin, funktionshinder och äldreomsorg.

Arbetsförmedlingens prognoser för undersköterskor Länk till annan webbplats.

Garanterat sommarjobb

Alla elever på Vård- och omsorgsprogrammet garanteras sommarjobb inom Sektor social välfärd i Lidköpings kommun.

Ditt första jobb

Efter din examen är du undersköterska och kan se fram emot en ljus framtid.

Från och med den 1 juli 2023 är undersköterska en skyddad yrkestitel. Det innebär att du har kompetens och behörighet att utföra arbetsuppgifter inom vård och omsorg som undersköterska.

I din yrkesroll som undersköterska har du många valmöjligheter. Du kan bland annat jobba på sjukhus, vårdcentraler, stödboenden och särskilda boenden. Det finns mycket goda möjligheter att få ett intressant jobb. Kanske får du ett jobberbjudande redan innan du tagit studenten.

Utbildningen ger även en utmärkt grund för vidare studier. Du kan läsa kurser som ger dig både grundläggande och särskild behörighet för vidare studier på högskola och universitet. Du kan till exempel studera till sjuksköterska, fysioterapeut, biomedicinsk analytiker, socionom, polis och en rad andra yrken.

Anställningsgaranti för nyutbildade undersköterskor

Anställningsgarantin gäller tillsvidareanställning med 100 % sysselsättningsgrad inom äldreomsorgen i Lidköpings kommun. Garantin börjar gälla om du börjar din utbildning till undersköterska hösten 2024.
Läs mer om anställningsgarantin

Kurser på Vård- och omsorg

Se vilka kurser vi läser på Vård- och omsorgsprogrammet

Skugga på VO

Är du nyfiken på hur det är att gå Vård- och omsorg är du välkommen att komma och skugga på programmet.

Så söker du till Vård- och omsorgsprogrammet

Frågor eller funderingar

Har du frågor eller funderingar kontakta arbetslagsledare Catrin Broberg telefon 0510-77 08 88 eller prata med studie- och yrkesvägledaren på din skola.

Vad tycker våra elever


Elever på Vård- och omsorgsprogrammet berättar

 • Hannes Strömberg

  Elev på VO


  Jag valde VO för jag är intresserad av ett jobb där jag får hjälpa och stödja människor på olika sätt. Det finns också goda möjligheter att få jobb inom flera olika områden.

 • Emily Apell

  Elev på VO


  Jag valde VO för det är ett brett program med många valmöjligheter efter examen. Man kan både arbeta och läsa vidare på högskola. Jag vill ha ett arbete där jag hjälper människor på olika sätt och kan också tänka mig att läsa vidare till sjuksköterska.