Barnavdelning

På barnavdelningen kan du hitta massor av roliga och spännande böcker. Det finns också pussel, spel, filmer, ljudböcker, talböcker, musik, med mera. Fråga personalen om du behöver boktips eller annan hjälp.

Vi har barnböcker på alla språk som finns i kommunen. Saknar du något så säg till oss! Vi beställer gärna.

Gåvobok

Alla bebisar får ett presentkort vid 8-månadersbesöket på BVC. Presentkortet tar ni med till biblioteket och får en fin pekbok! Böckerna ni kan välja mellan är Hela fina jag av Hanna Albrektsson och Titta Lilla av Matilda Ruta.

Målet med gåvoboken är att

  • få fler föräldrar att läsa tillsammans med sina barn.
  • göra alla föräldrar uppmärksamma på hur viktiga de är för sina barns språkutveckling.
  • medverka till att alla barn tidigt får möta böcker och berättelser genom att läsa tillsammans med en vuxen.
  • uppmärksamma alla föräldrar på bibliotekens utbud av böcker om och för barn och deras utbud av föräldra- och barnaktiviteter.

Sagostunder

Pyttestund 6-18 månader

Sagor, sånger och ramsor för de minsta tillsammans med bibliotekarie Linnéa och Ulrika från öppna förskolan!

Tisdagar kl. 10.00 - start 24/9

Scenen, biblioteket

Sagostund 18 mån-3 år

Sagor och ramsor med barnbibliotekarie Emma!

Torsdagar jämna veckor kl. 14.30

(3/10, 17/10, 31/10, 14/11, 28/11)

Scenen, biblioteket

Sagostund 3-5 år

Sagor och ramsor med barnbibliotekarie Emma!

Torsdagar ojämna veckor kl. 14.30

(26/9, 10/10, 24/10, 7/11, 21/11)

Scenen, biblioteket

Läs på olika sätt

Läs på olika sätt

Talböcker och Legimus

Barn som har läsnedsättning har rätt att låna inlästa böcker – talböcker. Böckerna kan laddas ned på surfplatta eller smartphone genom appen Legimus. Många av böckerna innehåller både text, bilder och ljud. För att få tillgång till Legimus behöver barnet få ett konto som biblioteket kan hjälpa till med. Kontakta oss för att boka en tid. Vårdnadshavare ska vara med.

Äppelhyllan

Äppelhyllan erbjuder böcker som kan läsas på olika sätt. Alla barn behöver böcker och har rätt att få uppleva läsglädje. På Äppelhyllan finns böcker som läses med fingrarna eller öronen.

  • Taktila böcker - Den som inte ser läser med fingrarna. Taktila böcker kan vara bilder gjorda i olika material, till exempel tyg, skinn och sandpapper.
  • Punktskriftsböcker - läser man också med fingrarna.
  • Interfolierade böcker är vanliga bilderböcker med ett plastblad med punktskrift inlagt. Den som ser och den som inte ser kan läsa samma bok.
  • Pictogram är bilder i svart mot vit bakgrund. Bilderna gör så att orden blir lättare att förstå.

Vill du veta mer visar vi gärna. Saknar du något? Lämna gärna önskemål. Se också MTM - myndigheten för tillgängliga media. Länk till annan webbplats.

Språktåget

Språktåget ger råd och tips till föräldrar och andra i barns närhet om hur barns tal- och språkutveckling kan stimuleras. Materialet är framtaget av logopeder, bibliotekarier och barnhälsovården.

Vi har samlat språkstödjande material i tygkassar för hemlån. Det finns flera kassar med olika innehåll som t ex: Beskrivande ord ; Att göra ; Ljud ; TAKK ; Prepositioner.

Det finns också boktips på böcker som passar för olika språksvårigheter.

Fråga personalen så visar vi och berättar mer.

Första lånekortet

Alla barn får ett personligt lånekort när de börjar förskoleklassen (6 år). Lånekortet är gratis. Välkommen in så hjälper vi er att få ert kort. Anmäl till oss på Stadsbiblioteket om kortet tappas bort eller om ni flyttar. Det är föräldrarna som är ytterst ansvariga för barnets lånekort.

För pedagoger

Lånekort

När barnen börjar förskoleklass kan de få lånekort på stadsbiblioteket eller filialbiblioteket (Järpås, Tun, Vinninga)

Lärarkort

När du lånar böcker för ditt arbete kan du använda ett kort som vi kallar lärarkort. På ett lärarkort kan du låna böcker som ska användas i undervisningen. Ett lärarkort är kopplat till dig som lärare, inte till klassen. Lärarkortet måste alltid vara knutet till en person som ansvarar för böckerna som är utlånade på det. Ta alltid med dig kortet när du lånar böcker. Böcker som lånas på lärarkortet har ingen övertidsavgift och om enstaka böcker försvinner eller går sönder behöver de inte ersättas. Om lärarkortet missbrukas, så kan skolan komma att bli ersättningsskyldig. På lärarkort kan du bara låna från den kommun du arbetar i.

När klassen besöker folkbiblioteket för att låna böcker som eleverna ska läsa i skolan eller hemma, är det bra om eleverna lånar på egna bibliotekskort. En del barn har redan skaffat ett lånekort privat, men inte alla. För att få ett kort behövs en av målsman undertecknad blankett.

Besök

Vill ni komma på besök? Hör av er till oss så ordnar vi en tid!

Kontakt

Emma Beglert

Titel: Bibliotekarie

Enhet: Bildning

E-post: emma.beglert@lidkoping.se

Bokbingo

Välkommen att prova bokbingo på ert bibliotek eller skola. Bokbingo är ett enkelt och lekfullt sätt att arbeta med barns läsning.

Syftet är att väcka läslust och låta varje elev prova olika genrer för att hitta sin favorit.

Vårt material är gratis och fritt att använda.

Vill du beställa materialet? Har du frågor eller funderingar, eller vill du bara ge återkoppling på hur det har fungerat för er?

Hör av dig till: emma.arnalv@lidkoping.se

Det vore väldigt roligt att få veta hur många som vågat prova och hur det fungerat hos er.

Lycka till!

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: stadsbiblioteket@lidkoping.se