Hemsortering

Det blir lättare att återvinna förpackningar i Lidköping - Snart får du Hemsortering

Från och med 2024 får Lidköping miljö och teknik, tillsammans med övriga kommuner i Sverige, ansvaret att samla in förpackningar från hushållen. Det första som händer är att vi tar över ansvaret för återvinningsstationerna (som idag ägs av Förpacknings- och tidningsinsamlingen) i Lidköping. Senast 2027 kommer du som privatperson kunna lämna förpackningar av plast, papper, glas och metall nära ditt hem - vi kallar det för Hemsortering.

På den här sidan kommer du hitta informationen du behöver för att förstå vad förändringen innebär för dig som bor i villa, lägenhet, äger fritidshus eller flerbostadshus i Lidköpings kommun. Denna sida kommer att uppdateras löpande!

Så kommer Hemsortering fungera i Lidköping

Hemsortering är som det låter - sopsortering nära ditt hem. Du som har villa eller fritidshus kommer kunna slänga matavfall, restavfall och förpackningar i delade kärl på tomten. Bor du i lägenhet kommer du istället kunna slänga samma saker i separata avfallskärl som din hyresvärd ordnar på gemensamma insamlingsplatser. Du Hemsorterar - vi hämtar!

Vad händer just nu med förpackningsansvaret och Hemsortering?

Från 2024 får alltså Lidköping miljö och teknik ansvaret att samla in förpackningar från alla hushåll i Lidköping. Det innebär att vi först tar över alla återvinningsstationer i Lidköping. Det är en förändring som inte kommer att vara speciellt märkbar för dig. Det kommer att vara samma stationer och samma containrar. Den enda skillnaden är att det är till oss du vänder dig när du behöver göra en felanmälan om exempelvis skräpig station eller överfulla behållare. Nästa steg blir att vi påbörjar införandet av Hemsortering för alla hushåll i kommunen så att du som har villa, fritidshus eller bor i lägenhet kan slänga matavfall, restavfall och förpackningar nära ditt hem. Hemsortering ska vara fullt infört i kommunen senast 2027.

Varför ska vi Hemsortera i Lidköping?

Regeringens beslut att föra över insamlingsansvaret för förpackningar till kommunerna betyder att alla hushåll senast 2027 ska få både närmare och lättare att slänga sitt förpackningsavfall än idag. Det ska vara lätt att göra rätt - därför inför vi Hemsortering. När du återvinner dina förpackningar minskar också mängden restavfall.

Här kan du läsa mer om vad de nya reglerna för förpackningsinsamlingen innebär.

Frågor och svar om Hemsortering och förpackningsansvaret

Här har vi samlat några vanliga frågor och svar om Hemsortering, återvinningsstationer och det nya förpackningsansvaret.

FTI (förpacknings- och tidningsinsamlingen) hanterar de återvinningsstationerna som idag finns i Lidköping. När ansvaret för förpackningsinsamlingen 2024 flyttas till kommunerna tar Lidköping miljö och teknik över ansvaret att hantera återvinningsstationerna men också att samla in förpackningar från flerbostadshus i egen regi.

Ja, det är ett beslut som Sveriges regering har tagit och gäller för landets alla 290 kommuner. 1 januari 2024 får alltså alla kommuner ansvaret över förpackningsinsamling och senast 2027 ska alla hushåll i Sverige erbjudas hemsortering, även kallat fastighetsnära insamling av förpackningar (FNI).

Hemsortering eller fastighetsnära insamling som det också kallas ska enligt regeringens beslut vara infört senast 2027. I Lidköping kommer vi införa Hemsortering i två steg. Först kommer alla villor och fritidshus som ännu inte har hemsortering av plast- och pappersförpackningar att få det. Det sker under 2024 för villor och undwer 2025 för fritidshus. Under åren 2025 och 2026 kommer villor och fritidshus få Hemsortering av glas- och metallförpackningar. Ägare av flerbostadshus har fram till 2027 på sig att ordna Hemsortering åt sina hyresgäster.

Fram tills att hemsortering är fullt införd i kommunen kommer återvinningsstationerna att finnas kvar, kanske även därefter. På återvinningsstationerna kan du fortsätta att lämna skrymmande förpackningar som inte får plats i dina kärl och blir ett komplement till Hemsortering. Hitta din närmsta återvinningsstation här.

Med hemsortering kommer du kunna slänga följande nära hemmet:

  • Matavfall
  • Restavfall
  • Förpackningar av plast, papper, glas och metall

Egentligen innebär Hemsortering inte att du ska börja sortera. Sortering av förpackningar har vi hållit på med sen början på 90-talet, då återvinningsstationerna började dyka upp i Sverige. Sedan några år tillbaka har vi i Lidköping även börjat sortera matavfall. Hemsortering innebär istället att det ska bli lättare för alla hushållen att sortera och bli av med avfallet.

I Sverige sorterar vi nästan allt. Så det är viktigt att du också sorterar ditt farliga avfall, grovavfall och elavfall.

Använd gärna vår sorteringsguide om du är osäker på hur olika saker ska sorteras och vart de ska slängas.

Har du fler frågor om Hemsortering i Lidköping?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: limtab@lidkoping.se