Låga nivåer av PFAS i Lidköpings dricksvatten - klarar kommande gränsvärde

Vatten rinner från en kran ner i en glascylinder. I glascylinder finns någon form av mätinstrument.

Som invånare i Lidköping kan du känna dig trygg. Vattnet som levereras från våra två vattenverk i kommunen innehåller låga nivåer av PFAS-ämnen. Dricksvattnet klarar de nya gränsvärdena för PFAS med bred marginal.

Nyligen publicerade Sveriges Television en undersökning av hur dricksvattnet på olika platser i landet klarar de kommande PFAS-kraven. Om två år sänks det svenska gränsvärdet för PFAS från 90 till 4 nanogram per liter dricksvatten.

Medelvärdet för PFAS i vårt dricksvatten de senaste två åren ligger under 2 nanogram. Det innebär att vi redan idag med marginal klarar det nya gränsvärdet på 4 nanogram som börjar gälla 2026, säger Amanda Andersson, Processingenjör vid Lidköping miljö och teknik.

Regelbundna analyser utförs på Vänerns vatten, vatten från Råda källor, utgående dricksvatten och dricksvatten på olika ställen i kommunen. De låga halterna av PFAS i vårt dricksvatten gör att det i nuläget inte finns anledning att införa extra rening på våra vattenverk för att reducera PFAS.

Vi omvärldsbevakar och följer forskningen och myndigheternas rekommendationer gällande rening av PFAS. I avvaktan på att PFAS-ämnena förhoppningsvis totalförbjuds är det viktigt att vi alla bidrar till att minska användning av PFAS i vårt samhälle, menar Amanda Andersson.

Vad är PFAS?

PFAS, eller högfluorerade ämnen, är ett samlingsnamn för en ämnesgrupp på över 10 000 syntetiskt framställda ämnen som har funnits sedan mitten av 1900-talet. Dessa ämnen är kända för sina tekniska egenskaper som fett-, smuts- och vattenavstötande egenskaper. De är inte naturligt förekommande i miljön och används i produkter som brandsläckningsskum och impregneringsmedel.

Läs mer om PFAS på Kemikalieinspektionens webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om hur PFAS påverkar oss människor på Livsmedelsverkets webbplats. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: limtab@lidkoping.se