Dina prylar kan glädja andra - Fritidsbanken öppnar insamling på återvinningscentralen

En kvinna håller i ett paket med badmintonracket och tittar leende mot en man. Mannen tittar leende tillbaka. Intill personerna syns en grön yta med texten Fritidsbanken.

I ett nytt samarbete mellan Fritidsbanken och Lidköping miljö och teknik öppnas möjligheten att lämna sport- och fritidsprylar på Kartåsens återvinningscentral. Tack vare detta kan prylarna få ett förlängt liv och glädja andra.

På Kartåsens återvinningscentral står sen en tid tillbaka en insamlingscontainer öppen för att ta emot sportutrustning, friluftssaker och andra fritidsartiklar. Allt skänks till Fritidsbanken i Lidköping. Containern, som är placerad intill återbruket, är öppen samma tider som återvinningscentralen.

Exempel på saker du kan skänka och lämna i containern är:

  • bollar
  • fotbollsskor
  • inlines och skateboard
  • olika klubbor
  • skydd och hjälmar
  • tennis- , padle- och badmintonracket
  • sovsäckar, tält och stormkök
  • skridskor och skidor
  • sällskapsspel

Just nu hoppas jag på mer sommarartiklar i container. Det kan vara allt från tennisracket till kickbicks, stand up paddleboards eller tält. Men allt som har med fritidsaktiviteter att göra är välkommet, även sällskapsspel, säger Ingela Ivarsson, föreningsutvecklare vid Lidköpings kommun.

Ett samarbete genom hela kedjan

Idén om containern dök upp i samverkan mellan Renhållningen och Fritidsbanken, inspirerat av liknande initiativ i andra kommuner.

Fritidsbanken behöver mer fritidsartiklar för att ge fler människor i Lidköping möjligheten till en aktiv fritid. Vårt uppdrag är att minska avfallet och öka återanvändningen, så samarbetet kändes självklart, säger Magnus Friman, driftledare vid Lidköping miljö och teknik.

Kommunens arbetsmarknadsenhet spelar en viktig roll i processen. Förutom att de målat och inrett containern, ansvarar de för transport och sortering av de insamlade föremålen. Allt som är användbart skickas vidare till Fritidsbanken. Trasiga saker som inte kan lagas åker tillbaka till återvinningscentralen för sortering.

Många besöker återvinningscentralen i samband med att de röjer i sina förråd. Nu behöver de inte besöka två ställen, vilket jag tror ökar chansen att saker hamnar hos oss i stället för att bli avfall, avslutar Ingela.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: limtab@lidkoping.se