Vård- och omsorgsutbildning, Lidköping
Vill du arbeta med människor? Då är Vård och omsorgsutbildningen något för dig. Efter avslutad utbildning till Undersköterska har du goda möjligheter till arbete inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg, psykiatriska verksamheter samt verksamheter för personer med funktionsvariationer.
Beskrivning av utbildningen
Vård och omsorgsutbildningen är en yrkesutbildning som ger dig kompetens att jobba inom hälso- och sjukvård, äldreomsorg, psykiatriska verksamheter eller verksamheter för personer med funktionsvariationer.
Under utbildningen bekostar eleven själv litteraturen.
- Utbildningen är på 1500 poäng och 60 veckor
- Utbildningen har både lärarledd undervisning och självstudier. I undervisningen ingår praktiska övningar och APL (arbetsförlagt lärande).
- För dig som tidigare påbörjat vård och omsorgsutbildning finns möjlighet att läsa enstaka kurser.
- För dig med arbetslivserfarenhet finns möjlighet att validera inom vård och omsorgsutbildningen. Validering innebär att kunskap och färdigheter kartläggs och bedöms på ett strukturerat sätt. I valideringen ges du möjlighet att på olika sätt visa och reflektera över dina kunskaper och färdigheter. Validering sker både teoretiskt och praktiskt utifrån gymnasiekursernas ämnesmål, centralt innehåll och kunskapskrav.
Del 1
Anatomi och fysiologi 1, 50p
Anatomi och fysiologi 2, 50p
Psykologi 1, 50p
Omvårdnad 1, 100p
Social omsorg 1, 100p
Svenska 1, 100p/
Svenska som andraspråk 1, 50p
450/400p
Del 2
Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1, 100p
Hälso- och sjukvård 1, 100p
Psykiatri 1, 100p
Gerontologi 1, 100p
Social omsorg 2, 100p
Samhällskunskap 1a1, 50p
Svenska som andraspråk 1, 50p
550/600p
Del 3
Omvårdnad 2, 100p
Hälso- och sjukvård 2, 100p
Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2, 100p
Psykiatri 2, 100p
VO specialisering 100p och ev. Komvuxarbete, 100p
500p
Genomförande
Utbildningen omfattar 60 veckor, vilket motsvarar ett och ett halvt års studier eller enligt individuell studieplan. Du studerar på plats i Lidköping i kombination med fjärrundervisning.
Rekommenderade förkunskaper
Utbildningen är på gymnasial nivå så rekommenderade förkunskaper är motsvarande svenska/svenska som andraspråk på grundskolenivå.
Arbetsplatsförlagt lärande (APL)
Utbildningen innehåller APL – arbetsplatsförlagt lärande. På APL-platsen finns en handledare utsedd. Den sker på heltid och du följer din handledares schema. Under din APL kommer du att följa en eller flera handledare.
Du blir erbjuden APL plats inom Skaraborg, vilket innebär att du inte garanteras plats på din hemort. Du bekostar själv resor till och från din APL plats
I samråd med APL-samordnaren väljs verksamheter som motsvarar utbildningens krav och dina egna utbildningsmål. Du blir erbjuden APL plats inom Skaraborg, vilket innebär att du inte garanteras plats på din hemort.
APL-samordnare på Campus Västra Skaraborg är Cecilia Marton.
Utbildningen är på heltid och är berättigad till studiemedel via CSN Länk till annan webbplats..
Heltid innebär att du studerar ca 40 timmar per vecka.
Campus Västra Skaraborg är ett certifierat Vård- och omsorgscollege, vilket är ett samarbete mellan utbildningsanordnare och arbetsliv som syftar till att förbättra utbildningen.
Certifieringen är en kvalitetsgaranti, som innebär att du får en efterfrågad utbildning med möjlighet till olika karriärvägar. Om du fullföljer en omvårdnadsutbildning inom ett lokalt Vård- och omsorgscollege och har betyg på minst 1500 poäng, får du ett diplom från Vård- och Omsorgscollege och du kan också ansöka om skyddad yrkestitel för undersköterska från Socialstyrelsen.