Framnäs Strandpark

I Framnäs strandpark sköts naturen för att så många som möjligt ska trivas.

Människor, som vill ha trevliga umgängesplatser och spännande naturupplevelser, djur som vill ha skydd och föda och växter som vill ha ljus, näring och utrymme. Det betyder bland annat att vissna växter får finnas kvar lite längre eller att en trädstam får ligga i strandkanten om salamandrarna gillar den. Genom att samsas ger platsen mer för fler.

Du måste inte heller städa!

Bra va? I svenska trädgårdar städar vi ofta för mycket. Här kommer några tips som ger dig mer tid till annat.

  • Lämna en hög med löv och ris över vintern. Kanske flyttar en igelkott in?
  • Ett större krukfat kan bli ett uppskattat fågelbad eller en vattenkälla för smådjur om det står på marken.
  • Lägg höstlöv i rabatten över vintern så skyddar de växter och smådjur samtidigt som de ger näring till jorden.
  • Sommarens vissna blommor ger frön till småfåglar. Vänta till våren med att klippa ned dem.
  • Ogräsblommor är också blommor tycker pollinerarna.

Vill du veta mer?

Upp till en tredjedel av ytan i våra städer och tätorter består av privata trädgårdar. Vad du gör spelar roll med andra ord. Här finns fler tips på hur du kan få så många djur och växter som möjligt i trädgården.

Fem enkla tips för biologisk mångfald i trädgården | Centrum för miljö- och klimatvetenskap (CEC) (lu.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Främja biologisk mångfald i trädgården - WWF.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bli miljövänlig mästare i trädgården - Naturskyddsföreningen (naturskyddsforeningen.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Har du egna knep eller tankar kring biologisk mångfald i trädgården? Skicka dem till vanermuseet@lidkoping.se eller som meddelande på vår facebooksida @vanermuseet. Vi vill gärna höra!

Framnäs strandpark bjuder det in det vilda. Här hittar du mer information om arter som finns i parken idag och arter som vi tror kommer att flytta in.

Knarrar skorna eller är det en vanlig groda du hör?

Det kan vara svårt att skilja mellan olika grodor, men ett tips för att veta att du hittat den vanliga grodan är att de låter ungefär som en knarrande sko. Den vanliga grodan bor gärna längs stränder och i fuktiga områden med mindre vattensamlingar. De är växelvarma och kroppstemperaturen är beroende av hur varmt det är. För att klara vintern behöver de stockar, stenar och andra håligheter där de kan sova i skydd från frosten. Alla groddjur som finns i Sverige är fridlysta. Fångar du en groda för att titta på vill den bli frisläppt där du hittat den.

Här kan du läsa mer om svenska groddjur:

Sveriges groddjur-2022-uppdaterad 20220524.indd (artdatabanken.se) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Buksimmare – en doldis i musikbranchen

Buksimmare är små vattenlevande insekter med en kroppslängd på 2,5–15 millimeter. De har en ljus mage och mörk rygg. I vattnet rör de sig med årlika bakben som används som paddlar. Sina håriga framben kan de använda som en stråke som gnids över en list på bakhuvudet för att bilda musikaliska läten. Buksimmare kan spela så högt som 133 decibel. Det motsvarar samma volym som kan mätas upp vid en rockkonsert.

Här kan du lära dig mer om buksimmare:

Buksimmare Corixidae - Artfakta från SLU Artdatabanken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Buksimmare – liten insekt som slår ljudligt rekord - Naturmorgon | Sveriges Radio Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dagsländan är flugfiskarnas kompis

Dagsländornas är kända för sitt korta liv, ofta flyger de bara en dag som vuxen. Livet i vattnet är däremot längre. Där lever larven i upp till tre år. Sen tar den ett djupt andetag, fyller sig med luft och flyter upp till ytan. Här lämnar den sin gamla hud och stiger upp som en insekt täckt i vax. Den flyger vidare till stranden där den släpper sin vaxartade hud. Förvandlingen till slända är fullbordad! Under förvandlingen passar fiskarna på att få sig ett skrovmål på dagsländorna. Därför använder flugfiskare imitationer av dagsländor för att lura fisken att hugga på kroken.

Här kan du läsa mer om dagsländor:

Dagsländor Ephemeroptera - Artfakta från SLU Artdatabanken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Dagsländor (Ephemeroptera) – Sveriges entomologiska förening (sef.nu) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Klibbal, Sveriges egen mangrove?

Klibbalen är det enda av våra trädslag som är anpassad till blöta marker. Den växer ofta på fuktig mark, vid bäckfåror eller på sjöstränder. Den tål till och med att växa i vattnet. Rötterna bildar då ett pålverk som kan föra tankarna till de tropiska mangroveträsken. Om du tittar noga på alens rötter kanske du också upptäcker dess rödaktiga rotknölar. Där lever kvävefixerande bakterier i symbios med alen och hjälper dem att fånga in kväve från luften och växa sig stark. Tack vare denna symbios är alen ofta en pionjär på nya karga marker.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: bildning@edu.lidkoping.se