Fyren

Visste du att…?

Det har funnits tre fyrar på den plats där Lidköpings fyr står idag. Den vi ser idag är den tredje i ordningen.

Den första fyren i Lidköpings hamn tändes 1852. Den flyttades till Hällekis på Kinnekulle, där den står idag.

Följande text kan läsas på skylten vid fyren på lekplatsen:

När vågorna gick höga på Kinneviken och mörkret hade sänkt sig, var ljuset från fyren kanske det enda som sjöfararna hade till sin hjälp för att hitta rätt på Vänerhavet och för att inte gå på grund när de skulle hitta inloppet till hamnen.

När sjömännen, efter många dagars resa med sitt skepp, skymtade fyren vid Lidköpings hamn, kunde de andas ut. Då var de snart hemma i Lidköping. Där väntade nära och kära på att få återse dem.

På Kinneviken, den del av Vänern som ligger utanför Lidköping, kan det snabbt börja gå höga vågor när det blåser upp. När vinden vinit och vågorna gått höga är det många skepp som sjunkit och det ligger många vrak på sjöns botten.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: bildning@edu.lidkoping.se