Hantverkshuset

En snickeriverkstad, ca 1920-tal. Bild: Vänermuseet.

Följande text kan läsas på skylten vid hantverkshuset på lekplatsen:

Förr tillverkade man själv mycket av det man behövde – verktyg, redskap, kläder och annat. En del till och med byggde sitt hus på egen hand och valde själva ut de träd som de ville använda som virke!

Man använde sig av det material som fanns i närheten, till exempel trä och björknäver.

I utkanten av staden låg smedjan. Där tillverkades saker av metall – redskap och verktyg, hästskor, spikar, vapen, gångjärn och mycket annat. I en eld hettade man upp järn. Det svarta järnet blev glödande hett och ändrade färg till rött eller orange. Då var det dags att bearbeta det med en hammare eller slägga och ge det den form man ville ha. Gnistorna yrde när man slog på järnet med hammaren!

Den som arbetade i smedjan kallades smed. När smeden snöt sig blev det alldeles svart i trasan av all sot från elden.

Visste du att…?

Det fanns ofta bara ett fönster i smedjan. Man ville ha det ganska mörkt där inne för att lättare kunna avgöra det glödande järnets färg och temperatur. Smedjan låg pga brandrisken alltid i utkanten av bebyggelsen.

Förr låg Limtorget i stadens utkant. Där finns fortfarande en smedja kvar.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: bildning@edu.lidkoping.se