Högreståndshuset

Visste du att…?

Anna Lisa Lidbeck (1799-1880) donerade pengar så att Lidköpings räddningshem kunde uppföras. Det öppnade i slutet av 1880-talet och är föregångaren till det som idag är SiS ungdomshem Margretelund. Hon gav även pengar till andra ändamål, bl a 100.000 riksdaler till uppförandet av Lidköping – Skara – Stenstorps Järnväg (LSSJ). Sträckningen stod färdig 1874 och invigdes med pompa och ståt.

Anna Lisa Lidbeck.Bild: Vänermuseet.

Följande text kan läsas på skylten vid högreståndshuset på lekplatsen:

I staden bodde både fattiga och rika. De fattiga bodde i enkla byggnader, medan de rika ägde stora hus. Men alla hade utedass. På den tiden fanns det inga toaletter som man kunde spola i.

På andra sidan bron ligger Lidbeckska huset. Det ägdes av syskonen Gustaf och Anna Lisa Lidbeck. De var båda mycket förmögna och Anna Lisa gav bort stora summor pengar, bland annat till uppförandet av Lidköpings första järnväg.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: bildning@edu.lidkoping.se