Pumpen

Den första Särnmarkspumpen. Bild: S:t Nicolai Gille.

Följande text kan läsas på skylten vid vattenpumpen på lekplatsen:

Förr fanns det inga vattenkranar i husen, utan man fick hämta vatten ur en brunn i närheten. En brunn är ett djupt hål som man grävt rakt ner i marken. I en brunn ska vattnet vara friskt och klart, men vattnet i brunnarna i Lidköping var grumligt och smakade illa.

Rent vatten är viktigt för att vi inte ska bli sjuka. Under 1800-talet härjade en sjukdom, som hette kolera. Många dog av den, för man visste inte hur sjukdomen spreds och inte heller hur man skulle hjälpa dem som smittats. Idag vet vi att sjukdomen hade kunnat stoppas om det hade funnits rent vatten i staden.

Efter att många lidköpingsbor hade dött av sjukdomen kolera kom man till skott med en lösning. En man, som hette Särnmark, skänkte pengar för att det skulle kunna byggas en vattenledning från Råda in till torget där vi står nu. Tack vare den fick lidköpingsborna rent vatten och Lidköping drabbades aldrig mer av kolera.

På andra sidan torget låg ett barnhem för barn, som förlorat sina föräldrar i koleran. Det startades 1853 av en fröken Charlotta Påhlman.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: bildning@edu.lidkoping.se