Hantverksprogrammet

Hantverksprogrammet är ett yrkesförberedande program för dig som vill skapa, vara kreativ, få utlopp för din fantasi och framförallt tycker om att jobba med människor.

Hos oss finns tre programfördjupningar där både praktiska och teoretiska kurser samt APL (arbetsplatsförlagt lärande).

HV ger en bred utbildning i verklighetstrogna lokaler utav yrkeserfarna lärare. Programmet har ett tätt samarbete med branschen och följer med i trender och branschens ständiga utveckling.

På Hantverksprogrammet kommer du att utbildas i många olika moment, förutom styling och mode så lär du dig också rådgivning, kundbemötande, företags kunnande, service och försäljning samt kassahantering. I programmets egen verksamhet, Salong de la Gardie, färdighetsstränar du på dina förmågor. Du ges även möjlighet att läsa för en grundläggande behörighet till högskola och universitet. Utbildningens mål är att du ska känna dig kunnig, trygg och väl förberedd inom det valda yrket efter avslutad examen. Första året läser samtliga elever samtliga elever inriktningkurser för att sedan inrikta sig på den valda programfördjupningen.

Programfördjupning frisör

Är du kreativ och tycker om att arbeta med händerna? Är du intresserad av hår, mode, människor och skönhet? Då är utbildning till frisör något för dig! I utbildningen lär du dig klippning, färgning, strukturförändrande behandlingar, uppsättningar, styling, konsultationer och kundbemötande. Utbildningen samläses med övriga elever på Hantverksprogrammet under första året, för att sedan delas upp efter vald programfördjupning.

Efter examen från programmet följer färdigutbildning på ett frisörföretag innan du kan avlägga det slutliga gesällprovet och bli behörig frisör. Gesällprovet utgör din examen i utbildningen och ska visa att du har kunskaper och färdigheter som är tillräckliga för att kunna utöva frisöryrket.

Programfördjupning Barberare (skolförlagd samt lärling)

Utbildning till barberare är riktad mot herrfrisör. Utbildningen ger specialkunskaper inom herrklippningar, fadetekniker, slätrakning med kniv, trimning och skäggklippning där teori och praktik varvas. Utbildningen vänder sig till dig som gillar att arbeta med händerna och med människor. För att lyckas under utbildningen och i det kommande yrket är kundkontakt och service nyckeln.Du får möjlighet att släppa loss din inre kreativitet och sätta guldkant på människors vardag, men framför allt på deras ansiktsbehåring. En barberarutbildning är lika mycket ett hantverksyrke som det är ett serviceyrke.De senaste åren har det dykt upp flera barberarsalonger där man har lagt en modern framtoning på det klassiska yrket.

Efter examen som barberare jobbar du vidare mot ditt gesällbrev inom yrket. detta gör man via trainee timmar på salong. Du kanske vill utbilda dig vidare även till frisör efter din barberarutbildning. Starta eget företag, frilansa eller jobba med styling och mode tillsammans med andra branscher.

Programfördjupning hår och makeupstylist

Hår och makeupstylist passar dig som är intresserad av styling, mode, färg och form samt är intresserad av att arbeta med människor. I undervisningen används enbart marknadens bästa och miljövänligaste produkter och verktyg.

Inom makeup lär du dig som elev både grundläggande och avancerade tekniker samt att du ges kunskaper även inom områden som hygien, miljö och arbetsställning. Utbildningen går på djupet inom beautymakeupen och startar med grundteknikerna för att avancera vidare till Youtube- och instagram makeuper och även makeup för foto, reklam, TV, avant garde och trend.

Inom hår lär du dig som elev grundläggande tekniker som sedan utvecklas till att omfatta mer avancerade stylingar i form av festfrisyrer, balfrisyrer samt styling till herr och dam. Innehållet är riktat så att du som elev ska kunna använda dina kunskaper inom alla områden man kan tänka sig en stylist behövs. En föning till festen eller ett reklamjobb för TV, sociala medier eller modevisningen. Dessutom ingår kurser i bland annat spraytan, nagelförlängning och lashlift.

När du tagit din yrkesexamen som hår- och makeupstylist är möjligheterna många. Programmet ger en bra grund att vidareutbilda sig till yrken som har anknytning till skönhet och mode. Det kan till exempel vara makeup artist eller personal shopper. Du har även goda förutsättningar att få jobb som stylist på agenturer, tidningar eller som frilansare samt att bli anställd inom handels.

Att tänka på inför val av Hantverksprogrammet

För att trivas med utbildningen behöver du vara intresserad av att möta många människor, vara serviceinriktad och ha en positiv människosyn. Du behöver inte ha några förkunskaper oavsett yrkesinriktning men du bör ha en god fysik för att klara av utbildningens praktiska moment. Du bör heller inte ha problem med eksem, allergier eller annan överkänslighet.

På Hantverksprogrammet med inriktning Frisör, barberare, hår- och makeupstylist erbjuder vi alla tre yrkesutgångar där du får med dig en av dem.

Yrkesutgångarna erbjuds som tre olika paket som i skolan heter programfördjupningar. Den programfördjupning du går visar vilken yrkesutgång du läser mot och inom vilket område du gör din APL.

Då antalet platser är begränsat på de olika programfördjupningarna behöver du i din ansökan skriva vilken av de tre programfördjupningarna du vill gå. Du skriver detta i rutan för övriga upplysningar på sista sidan i ansökan.

Skolan kan inte garantera att du får önskad programfördjupning. Ett urval görs utifrån betyg när antagningen är gjord. Det innebär att du får ett antagningsbesked till Hantverksprogrammet från antagningskansliet, Utbildning Skaraborg, och i samband med skolstart får du ett besked av oss på De la Gardiegymnasiet vilken programfördjupning du har möjlighet att få.

Poängplan Hantverksprogrammet 24/25

Gymnasiegemensamma ämnen 600 p

Gymnasiegemensamma ämnen 600 p

Poäng

År

Engelska 5

100

1

Engelska 6

100

2

Historia 1a1

50

2

Idrott och hälsa 1

100

1

Matematik 1b

100

1

Naturkunskap 1a1

50

1

Religionskunskap 1

50

3

Samhällskunskap 1a1

50

3

Svenska 1 / svenska som andraspråk 1

100

1

Svenska 2 / svenska som andraspråk 2

100

2

Svenska 3 / svenska som andraspråk 3

100

3

För elever på yrkesprogram är 300 poäng svenska och engelska obligatoriskt från läsåret 2023/24 men går att välja bort.

Programgemensamma karaktärsämnen 400 p

Programgemensamma karaktärsämnen 400 p

Poäng

År

Entreprenörskap

100

3

Hantverk - introduktion

200

1

Tradition och utveckling

100

2

Inriktning barberare, frisör, hår- och makeupstylist 300 p

Inriktning barberare, frisör, hår- och makeupstylist 300 p

Poäng

År

Frisör 1

200

1

Material och miljö

100

2

Programfördjupning barberare 900 p

Programfördjupning barberare 900 p

Poäng

År

Barberare 2

200

2

Barberare 3

200

2

Barberare 4

200

3

Barberare 5

200

3

Barberare 6a

100

3

Programfördjupning frisör 900 p

Programfördjupning frisör 900 p

Poäng

År

Frisör 2

200

2

Frisör 3

200

2

Frisör 4

200

3

Frisör 5

200

3

Frisör 6a

100

3

Programfördjupning hår- och makeupstylist 900 p

Programfördjupning hår- och makeupstylist 900 p

Poäng

År

Hår- och makeupstylist 2

200

2

Hår- och makeupstylist 3

200

2

Hår- och makeupstylist 4

200

3

Hår- och makeupstylist 5

200

3

Formgivning 1

100

2,3

Övriga kurser 300 p

Övriga kurser 300 p

Poäng

År

Individuellt val

200

2,3

Gymnasiearbete

100

3

Kontakt

Ann Johansson

Tel: 0510-771338

E-post: Ann.Johansson@edu.lidkoping.se

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: dlgreception@edu.lidkoping.se