Stallet

Visste du att…?

Produktionen av havre i Västergötland ökade kraftigt under 1700- och 1800-talen. Den västgötska havren var eftertraktat som hästfoder på den internationella marknaden, framför allt i England. Till en början exporterades havren vattenvägen. Senare fraktades det på järnväg till Uddevalla, den så kallade ”Havrebanan”.

Följande text kan läsas på skylten vid stallet på lekplatsen:

I stallet bodde hästen. Hästen användes till att dra vagnar och kärror. Det var innan det fanns bilar. Det fanns heller ingen slät och platt asfalt, utan de flesta vägar var grusvägar, som blev leriga när det regnade. En del gator i staden var belagda med kullersten. Det är runda stenar, som utgör en lite gropig yta att gå på.

När hästen drog herrskapets vagn skramlade vagnshjulen mot kullerstenarna. Flugorna surrade runt högar av osande hästbajs. Möss gömde sig i springorna i de enkla träkåkarnas väggar, råttor sprang över torget om natten och katter låg på lur för att fånga dem i sina klor.

På en del innergårdar bodde grisar och vid marknaden på torget såldes bland annat kor. Det fanns många djur i staden förr. Kommer du på något mer djur som kan ha bott i staden?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: bildning@edu.lidkoping.se