Förbättringar inför säsongen - tydligare zonregler och hybridparkering

Våren är här och med den kommer elsparkcyklarna tillbaka. Tjänsten lanserades våren 2023 och vi kan se att elsparkcyklarna används för kortare resor. Tack vare synpunkter som kom in i samband med lanseringen ifjol har vi gjort vissa förbättringar till denna säsong.

Hybridparkering och stängda zoner

Nytt för i år är att vi förändrar villkoren för hur man kan använda en elsparkcykel och inför hybridparkering och stängda zoner.

Hybridparkering innebär att all parkering av elsparkcyklarna hänvisas till cykelställ eller annan anvisad plats i centrumkärnan. Det är bara på dessa platser som kunden kan avsluta sin hyra av elsparkcykel. Skulle kunden ställa den på en annan plats kommer hen inte kunna avsluta sin hyra och hyran fortsätter ticka. Vilka platser det går att parkera och avsluta sin hyresperiod finns i appen.

Den gula markeringen på kartan visar centrumkärnan där hybridparkering gäller från och med i år.

En annan nyhet är att Lidköpings kommun inför så kallade avstängda zoner. Försöker man köra in i dessa zoner med en hyrd elsparkcykel kommer elsparkcykeln automatiskt stängas av. En avstängd zon kan till exempel vara en kyrkogård, vissa bostadsområden och närmare än tio meter från kajkanten.

Begränsad hastighet

På vissa platser i centrumkärnan finns det också zoner där hastigheten är begränsad till max 7 kilometer/timmen vilket i princip är gångfart. Hastighetsbegränsningen sköts även den via GPS och gäller exempelvis på Nya stadens torg, torgbron, skolor, Stadsträdgården och sjukhusområdet.

Regler och uthyrning

Lidköpings kommun strävar efter att minska miljöpåverkan och öka stadens attraktivitet genom att erbjuda invånare och besökare möjlighet att välja fossilfria fordon. Läs mer om vilka regler som gäller för elsparkscyklar och hur det fungerar med uthyrning.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: samhalle@lidkoping.se