Rörelseglädje och spontanidrott på ny aktivitetsyta

Lidköpings kommun fortsätter utveckla möjligheterna till en aktiv och jämlik fritid. Tillsammans med Sparbanken Lidköping planeras en ny aktivitetsyta på utebandybanan i Ågårdsområdet.

Ågårdens idrottsområde erbjuder redan idag många alternativ för fysisk aktivitet och gemenskap. Nu planeras fler möjligheter. Utebandybanan används i nuläget endast mellan november och mars. Genom att lägga ett golv på ytan med olika funktioner så som planer för basket, innebandy, handboll, lekyta för mindre barn, dansbana och dessutom sociala ytor kan ytan bli tillgänglig och full av liv även från maj till september.

Detta kommer bli jättebra. Vi vill ge människor fler förutsättningar att röra på sig i sin vardag och på så sätt förbättra hälsan hos alla oavsett ålder. Här kommer människor ha möjlighet att träffas över generationsgränser och röra på sig tillsammans säger Ewa Sunnerkrantz, ordförande i Fritids- och föreningsnämnden.

Aktivitetsytan kommer vara öppen för alla åldrar och är gratis att besöka.

Dialogmöten avgör aktiviteter på området

Exakt vilka aktiviteter som kommer finnas på området avgörs i dialog med bland annat föreningar, barn och ungdomar, seniorer, funktionsnedsatta och övrig allmänhet.

Vi är glada att få stötta projekt som får fler människor i alla åldrar att röra på sig. Ytan ger plats för spontanidrott och samlingar vilket skapar samhörighet. Nästa dialogmöte är öppet för allmänheten. Kom och träffa oss som jobbar med projektet, på Sparbanken Lidköping och berätta vilka aktiviteter just du vill se på området. Vi ses torsdag 25 januari, klockan 13:00-18:00 och alla förslag är välkomna! Säger Fredrik Blad, VD på Sparbanken Lidköping.

På dialogmötena har det hittills kommit in önskemål om handboll, innebandy, basket, parkour, inlines, pumptrack, volleyboll, käpphäst med hinder, balansbana, utomhuspingis och boule.

Utrustningen som behövs för att utföra aktiviteterna kommer kunna lånas av Fritidsbanken som öppnar en filial på området under tiden aktivitetsytan kommer vara öppen.

Främja fysisk och psykisk hälsa

Färre och färre människor når upp till Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring fysisk aktivitet och det är ett växande samhällsproblem.

Skapandet av en aktivitetsyta främjar också social samhörighet, särskilt för barn och unga som ibland kan känna att det är svårt att etablera sådana band på andra sätt. Att uppleva delaktighet och få möjligheten att vara bra på något kan ge en ökad känsla av trygghet och stärkt självkänsla, enligt Ewa Sunnerkrantz, ordförande i Fritids- och föreningsnämnden.

En aktivitetsyta främjar fysisk hälsa, social interaktion och kreativitet. Den kan också bidra till motorisk utveckling och skapar en miljö där barn kan lära sig samarbeta och lösa problem. Förhoppningen är också att skapa en naturligare väg mot det organiserade föreningslivet.

Upplägget är inspirerat av Uppsala Summer Zone. Dit vallfärdar människor i alla åldrar som vill röra på sig. Drömmen vore att få skolor, föreningslivet och självklart Lidköpings kommuns invånare i alla åldrar att använda området avslutar Johan Hjelmaeus verkställande tjänsteman på Sparbanksstiftelsen Lidköping.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: bildning@edu.lidkoping.se